Tuesday, January 3, 2012

Et spændende efterår 2011

Ø-ture: Færøerne og Ærø
Hvor er der dog flot på Færøerne. Vi besøgte Tommy og Maja, som vi kender fra Cairo-tiden. De bor i Torshavn i et dejligt hus med udsigt over havnen. Tænk at man kan opleve så meget fra onsdag til søndag, som vi gjorde. Men vi spildte sandelig heller ikke tiden, for Tommy havde tilrettelagt turen for os. Vi lejede bil og kørte (næsten) Færøerne rundt. Eksempler på store oplevelser: Videreide, et enestående stormomsust sted med en kirke, der ligger helt ud til vandet med kirkegård. Klipper og skumsprøjt. Få huse og ikke en sjæl at se.Dejlige får overalt i landskabet.


Pragtfuld solopgang fra vores hotelværelse i bygden Gjogv (udtales: djefs. Her travede vi rundt og op på fjeldet, hvorfra der var en skøn udsigt. Vejret var flot.Herfra kørte vi videre til Eidi, hvor de to klipper Risen og Kællingen stikker ud i vandet.


En vandretur med vore værtsfolk til det historiske Kirkjubøur hvor vi så Olavkirken, en gammel domkirke ruin, der var Færøernes åndelige og kulturelle centrum i Middelalderen.Ærø besøgte vi atter Carsten og Lone i deres enestående Philip Kocks hus i Ærøskøbing.
Besøget indeholdt også dejlige køre- og vandreture og den obligatoriske medbragte madkurv indtaget udendørs i højt humør - uafhængigt af vejret!Cairo og Istanbul
Vi havde et dejligt ophold i vores lejlighed i Maadi, hvor vi nød den flotte balkon. Vi fik et hyggeligt besøg af Ulla, vores nabo i Birkerød. Vi var sammen på en spændende tur gennem den islamiske bydel, hvor vi bla købte glas i en glas forretning, et familie foretagende i flere generationer. En herlig oplevelse, hvor man atter overvældedes af den arabiske åbenhed, humor og gæstfrihed.Samtidig med vores ophold var der nye demonstrationer, der gik helt galt og hvor 25 demonstranter blev dræbt i området ved Tahrir pladsen. Det er grusomt, at det finder sted 25 km fra vores lejlighed, men .... mærkværdigvis går livet videre næste dag. Vi fulgte selvfølgelig den politiske situation tæt under opholdet, både på TV-kanalerne og ved at snakke med de lokale.


Dagen før omtalte opstand var vi alle tre på Tahrirpladsen og gik en fredelig tur i Down Town. Vi spiste på Cafe Riche og drak kaffe på "den blå cafe". Her er et foto fra Tahrirpladsen med almindelig og ganske ufarlig folkestemning.

Vi rejste hjem til Danmark via Istanbul, hvor jeg kunne fejre min 65 års fødselsdag.
Istanbul var et rigtig godt bekendtskab, hvor vi gerne kommer igen, trods kedeligt og regnfuldt vejr i samfulde tre dage. Vi så de flotte moskeer, Topkapi Paladset med Harem, dejlige museer og spiste lækker mad på gode restauranter. På selve fødselsdagen drak vi eftermiddags kaffe på det flotte Pera Hotel, der var nyrenoveret.
Men hvor har de været enestående dygtige til at lave smukke fliser. Vi beundrede alle de vidunderlige blå og grønne fliser i turkise farver, som findes overalt i moskeer og på museer. Der var også skønne samlinger af tæpper og andet kunsthåndværk.


Nostalgi rejse til Vietnam
Vi ville egentlig have været på besøg i 2010 for at være med til at fejre Hanois 1000 års jubilæum, men det blev i stedet for de diplomatiske forbindelsers 40 års jubilæum mellem vore to lande, hvor Kronprins Frederik stod i spidsen for en større dansk erhvervs delegation. Vi tilbragte fire dage i HCMCity, derefter fem dage i Hanoi.


Trafikken er blevet værre: færre cykler, flere motorcykler og flere biler. Når hele rækker af maskerede og hjelmede motorcyklister gassede op ved lyskrydsene, lignede det en hær af maskerede zombier under angreb. Cyclo`erne er nu kun for turister og der er ikke mange tilbage. Det er meget svært at komme rundt f.eks. i de smalle gader i Old Hanoi. Hele fortovet er nu p-pladser for de ansattes motorcykler.

Vi nød virkelig at være tilbage igen efter syv år. Vi boede i vores gamle kvarter omkring Hoan Kiem Lake, hvor vi gik lange ture. De handlende kunne sørme kende os, og vinkede når vi gik forbi. Vi mødte danske og vietnamesiske venner, var i templer, hørte jazz, spiste på dejlige restauranter og var også inviteret hjem hos gode venner. Lien Anh og familie tog os med på en skøn søndagsudflugt ud på landet til et dejligt tempel, hvor der var ro og fred.Vi fik også hilst på hendes lille nye datter på vores hotelværelse:

Hvor var det skønt at være tilbage i vietnam igen, og føle at landet igen er "inde under huden" på os begge.Malerkursus på Mariehøjcentret

Jeg går på kursus hver mandag hos Mabel Rose sammen med mange andre. Jeg lærer meget om kunsthistorien, om at male, at blande farverne, at se på kompositioner og meget mere. Kurset løber til midt i maj måned.
Vores første opgave var "Et badetema": Jeg valgte et motiv fra Guldkysten i Ghana hvor Elmina Castle ligger stor og truende, mens sorte frie mennesker bader i brændingen.
Opgave nr. to: "Farvernes rum. Farveperspektivet som udvidende rum". Her valgt jeg at lave en komposition som den amerikanske Richard Diebenkorn kunne have malet det.


Lige nu maler jeg på en Richard Mortensen komposition i rødt.Til sidst et dejligt bryllup i MogenstrupHer bliver Susanne gift med Søren Hansson på sin 40 års fødselsdag.

No comments: