Friday, May 18, 2007

Nulle og Verdensorkestret i Egypten


De landede midt i sandstormen!
Da Nulle og Verdensorkestret var på koncertrejse til Egypten

Alt var klart til at afhente det danske jazz-orkester. To ambassadebiler med chauffører holdt parat kl. 14 i Cairo Airport til at bringe klarinetspilleren Nulle, hans kone/sangerinde Louise, trommeslager Karsten, bassist Jacob og pianisten Peter til den hotelhusbåd på Nilen, som skulle være deres hotelværelse under opholdet.
Samme formiddag var Kirsten til kaffe-møde med gruppen af danske kvinder. Vi sad på en stor balkon og nød det dejlige varme vejr, men måtte pludselig fortrække indendørs, da heftig vind og gullige sandskyer formørkede himlen. Denne årstid plages af Khamseen`en, der bringer ustadigt vejr med sandfygninger. Selve ordet ”khamseen” betyder halvtreds, for i halvtreds dage i marts-april er der risiko for at sand fra ørkenen fylder luften, så folk med luftvejsproblemer må bære maske. Det hænder også at der går ild i huse og folk omkommer i trafikulykker pga dårlig sigtbarhed. Dennegang var det så slemt at Cairo Airport måtte lukke for al trafik ½ dags tid. Vi krydsede fingre for at Austrian Airlines-flyet alligevel fik lov til at lande ”on time”. Det fik det - desværre ikke i Cairo, men i Hurghada lufthavn, der ligger en 5-timers buskørsel sydpå. Fandens også! Heldigvis skulle orkestret først spille på anden dagen og det var jo heldigt. Ambassaden fik mobil-kontakt med orkestret i Hurghada lufthavn, og hørte om de hundreder af utålmodige passagerer, der rasede over at deres rejse var afbrudt. De måtte vente i mange timer i uvished uden vådt eller tørt, og humøret var temmelig lavt hos alle andre end hos orkesteret. For at sætte stemningen lidt i vejret stillede Nulle og Co sig op og gav det klassiske nummer: ”When you are smiling, when you are smiling, the whole world smiles to you”. Det virkede, for folk kom jo til at trække på smilebåndet og mange kom hen og takkede for nummeret. Da fly-trafikken nogle timer senere blev genoptaget, lykkedes det at få orkestret med et Air Egypt nat-fly til Cairo, og de ankom til deres husbåd med 14 timers forsinkelse. Da var det rart at kunne stille sig op på dækket af hotelbåden og i en ”cigarets-tid” nyde natte-stilheden og den storslåede udsigt udover Nilen og lysene i højhusene.


Nulle og Co. på arbejde

Enan Galany, dansk-egypter og stor hotelejer, har renoveret et historisk hotel i oasen Fayoum, der ligger 80 km fra Cairo. For at markere dette og placere Fayoum-området mere centralt som et attraktivt og spændende turistområde blandt danskere arrangerede Den Danske Ambassade sammen med diverse sponsorer en ”Jazz-event” med et dansk band d. 19.-20. april. Ligesom i Haveselskabets Have ved sommer Jazz-festivalen i København spilledes der udendørs på græsplænen, mens tilskuerne sad og nød musikken med en kold øl i hånden. De egyptiske familier, der var tilstede, kunne også godt lide den glade rytmiske musik, ungerne legede og de voksne vuggede i takt til musikken. Mange gæster overnattede i de nyrenoverede og lækre værelser med udsigt til den store saltsø, Qarun, som hotellet vender ud til. Musikerne syntes det var sjovt at sætte sig før/efter koncerterne sammen med gæsterne og få en snak om livet i Cairo. Samtidig lærte vi danskere så noget om at leve af at spille musik. Det er svært, derfor læser den ene jura, den anden har eget It-firma med fem ansatte, èn serverer på restaurant o.s.v.
Udover at spille i Fayoum gav Verdensorkestret koncerter på de to jazz-spillesteder: ”Cairo Jazz-Club” og ”After Eight”. Der kunne godt have været flere tilskuere til koncerterne, men vi danskere gik jo også pænt hjem ved 23-tiden for at få sin gode nattesøvn før en ny arbejdsdag. .. Men holder man ud, så opdager man at først fra kl. 23 begynder egypterne at gå i byen, og ved 3-tiden går man hjem. Nulle og Co fik derfor mange fine oplevelser med almindelige egyptere sent på natten, både i samspil med andre musikere, men også med gode samtaler blandt nye venner.

Det danske jazz-band Nulle og Verdensorkesteret består af Elith "Nulle" Nykjær, klarinet. Jakob Thors, bas. Karsten Kjems, trommer. Peter Rosendal, piano og ”følehorn”. Louise Albeck, vokal.

No comments: