Thursday, February 19, 2009

Udstilling af lakmalerier og workshop

Ungt par i Botanisk Have

Det bliver spændende for første gang at vise og fortælle om lakmalerier i Danmark samen med Annemette Holm. Det sker på Kulturdagen d. 14. Marts 2009 i Østerbrohallen i København, der arrangeres af Dansk-Vietnamesisk Forening. Det er 9. Gang at foreningen holder en årlig kulturdag med et stort og festligt program, hvor alle med interesse for Vietnam er velkomne. Der bydes på interessante foredrag, optræden og musik, udstillinger og vietnamesisk mad. Der er åbent fra kl. 10 – kl. 15. Se hele programmet på: www.davifo.dk


Om Lakmaleri
Anemettte og jeg mødtes tilfældigt i 2001 i Hanoi på et maleværksted for udlændinge på Hanoi Academy of Fine Arts. Vi var begge ”medfølgende hustruer”, og lige lykkelige for at have adgang til et åbent værksted, hvor vi kunne male sammen med en masse spændende kunstnere fra hele verden. Under Madame My´s kyndige vejledning afprøvede vi teknikker og muligheder indenfor lakmaleri.

Prøv lige at læse hvad jeg skrev i den vietnamesiske dagbog i 2002:

Sølvflager svæver rundt i luften
Lakmaleri på Hanoi Fine Art College
Det var kineserne, der lærte vietnameserne den kunst at fremstille genstande af lakeret træ. Lak var nyttig, fordi det kunne gøre ting vandtæt.
I dag er vietnamesiske lakarbejder: malerier, skærme, æsker, vaser, bakker og skakbrætter de mest raffinerede og originale i verden og ved at blive en af landets vigtigste eksport artikler. Det var Kunstakademiet, Hanoi Fine Art College, der i 1930`erne fandt på at ansætte nogle japanske lærere, der kunne introducere ny produktionsmåde og stil. Lak laves af harpiks fra laktræet (cay son) og opsamles på samme måde som gummi. Den røres, lagres og tørres på forskellig vis. Det kræver både tid og tålmodighed at være lakkunstner.
Da Kirsten i årevis har snakket om at lave noget kreativt, meldte hun sig for nylig på linien for lakmaleri på Hanoi Fine Art College. I et stort værksted sidder ca. 20 mænd og kvinder (fra Australien, Japan, Indonesien, USA, Irland, Danmark) stærkt koncentreret om hvert sit arbejde. Det er et åbent, afslappet og internationalt miljø. Madame My, vietnamesisk kunstner og lærer, lister stille rundt og vejleder, giver gode råd og blander farver til den enkelte. Jævnligt svæver der små sølvflager rundt i luften. Det betyder, at der er en af eleverne, der er i gang med at lægge sølv på den nøgne sorte lakplade. Andre teknikker, som at bruge knust æggeskal eller lægge mudder fra Den Røde Flod til at opnå diverse effekter, er noget som Kirsten glæder sig meget til at arbejde med. Man kan i princippet komme her hver dag og lave lakarbejder, men foreløbigt kommer Kirsten kun hver lørdag.Livets røde tråd


Grøn kat og Bananklase


No comments: